Skip links

Το Château Lafite Rothschild παρουσιάζει νέα ετικέτα κρασιού μετά από 100 χρόνια

Share

Το θρυλικό κτήμα του Μπορντό, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Rothschild από τον 19ο αιώνα, κυκλοφόρησε το vintage του 2018 από το κτήμα του στο Pauillac, Anseillan du Château Lafite Rothschild, σύμφωνα με το Robb Report. Είναι η πρώτη νέα κυκλοφορία από το Lafite από τότε που δημιουργήθηκε το Carruades de Lafite (το οποίο ήταν γνωστό ως Moulin le Carruades μέχρι τη δεκαετία του 1980) στα τέλη του 19ου αιώνα, αφού αγοράστηκε από το Château Lafite το 1845.

Το Anseillan du Château Lafite Rothschild πήρε το όνομά του από έναν οικισμό που ήταν μέρος του κτήματος Lafite από τη δεκαετία του 1970, (το σπίτι στέγαζε αρχικά τους εργάτες, τους αγρότες και τους αμπελουργούς του Lafite).  Οι  αμπελώνες οι οποίοι φαίνονται από το κάστρο Lafite Rothschild, είναι φυτεμένοι με 48% Merlot, 39% Cabernet Sauvignon και 13 % Petit Verdot .

Τα σταφύλια από διαφορετικά αγροτεμάχια οινοποιούνται χωριστά σε δεξαμενές από μπετόν, ξύλο και ανοξείδωτο χάλυβα, πριν παλαιωθούν σε βαρέλια και πριν αναμειχθούν.

Η Saskia de Rothschild, εκτελεστική πρόεδρος της DBR Lafite είπε ότι το έργο χρονολογείται από μια συνεδρία blending για την ομάδα Lafite το 2014 και ξεκίνησε αργά με μερικές εκατοντάδες magnum κάθε χρόνο, με την ομάδα να βλέπει πώς εξελίσσονται τα μπουκάλια.

«Το 2021, δοκιμάσαμε όλες τις εμφιαλώσεις που είχαμε δημιουργήσει για κάθε προηγούμενη σοδειά και διαπιστώσαμε ότι υπήρχε κάτι εκεί. Τότε ήταν που η ομάδα αποφάσισε να κυκλοφορήσει αυτό το κρασί με τον τρύγο 2018», είπε.

Το 2018 σηματοδότησε επίσης την 150η επέτειο από την απόκτηση του Château Lafite από τους Rothschild.

Απευθύνεται κυρίως στην on-trade αγορά και «μοιράζεται σε τραπέζια εστιατορίων σε όλο τον κόσμο που μερικές φορές έχουν ξεχάσει πόσο καλό είναι να ανοίγεις ένα μπουκάλι Bordeaux», φέρεται να είπε η de Rothschild.

Οι αμπελώνες Anseillan αναδιαρθρώνονται επί του παρόντος και χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων τεχνικών καλλιέργειας με σκοπό την ενίσχυση της βιοποικιλότητάς τους, η οποία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη μετατροπή όλων των αμπελώνων του τομέα σε βιολογική και βιοδυναμική καλλιέργεια.

Ο Louis Caillard, διευθυντής αμπελουργίας του Lafite είπε ότι η αναδιάρθρωση του αμπελώνα Anseillan γίνεται «για τα επόμενα πενήντα ή εκατό χρόνια».

«Είναι ένα απίστευτο terroir καθώς υπάρχουν τρία διαφορετικά εδάφη, χαλίκι, πηλός και πηλός-ασβεστόλιθος», πρόσθεσε.

Η DBR το περιέγραψε ως «καλά ισορροπημένο στον ουρανίσκο, με πολύ όγκο χάρη στο Merlot, και εξαιρετική δομή και φρεσκάδα που φέρνει το Cabernet Sauvignon, το οποίο δίνει το μήκος, χαρακτηριστικό του Pauillac». Αν και νέο, είναι «προσβάσιμο τώρα, αλλά θα είναι στο αποκορύφωμά του μεταξύ 2023 και 2028, είπε.